Istorijat

Chipita je osnovana u Grčkoj 1973. godine kao kompanija za proizvodnju i prodaju slanih grickalica.
U to vreme, naši glavni proizvodi bile su Extra kukuruzne grickalice sa ukusom sira za kojma je 1988. godine usledio čips od krompira.

Godine 1991. na tržištu se pojavio naš kroasan 7DAYS – pojedinačno pakovano pecivo sa dugim rokom trajanja, a malo kasnije stigli su i kroasani 7DAYS mini. Nekoliko godina kasnije – 1995. godine – naša inovativna grickalica Bake Rolls osvojila je tržište i postala omiljena među potrošačima.

Otprilike u to vreme, Chipita je počela da se ostvaruje kao međunarodna kompanija kakva je danas. U inostrastvu je otvorila podružnice i sklopila strateška partnerstava sa vodećim međunarodnim i lokalnim kompanijama.

Zapravo, Chipita posluje izvan Grčke od 1996. godine tako što otvara proizvodna postrojenja u Bugarskoj, potom u Poljskoj, Rumuniji, Rusiji i Saudiskoj Arabiji, a skorije u Turskoj, Maleziji, Meksiku, Indiji i Slovačkoj (2020). Od tog vremena, Chipita je otvorila i 11 inostranih komercijalnih predstavništva u – Češkoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Srbiji, Slovačkoj, Hrvatskoj, baltičkim zemljama, Gruziji, Ukrajini i Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Chipita je danas prisutna na međunarodnom tržištu sa tri glavne grupe proizvoda – kroasani i slični proizvodi od testa, pečene grickalice na osnovi hleba (Bake Rolls) i drugi proizvodi. 

Naši proizvodi se iz 14 proizvodnih postrojenja u 11 različitih zemalja isporučuju potrošačima u ukupno 56 zemalja, direktno ili putem strateških partnerstava.